Om brygghuset

Kungstorgets Brygghus

I början på 1800-talet föddes Hans Bräuer i hjärtat av Bayern i staden Nürnberg av bryggarparet Heinrich och Katrin Bräuer.

Heinrich och Katrin drev ett av många bryggerier i Bayern, det var ett bryggeri som gått i arv under många generationer i Heinrichs släkt.

Den unge Hans fick hjälpa till i familjeföretaget under hela sin uppväxt men fann aldrig någon glädje i arbetet. Arbetet var tungt och inte särskilt lukrativt, det var dåliga tider. När Hans fyllde 17 lämnade han Nürnberg till sina föräldrars besvikelse och for norrut för att finna lyckan och någon sysselsättning som han kände sig tillfreds med.

Hans hamnade till slut i Lübeck en hamnstad i norra Tyskland,av en slump fick han en plats på en segelbåt som fraktade vidare textiler från Orienten.

Hans trivdes utmärkt till havs och seglade jorden runt under några år och trivdes såväl med besättningen som med kaptenen.

En varm sommardag i juni lägger båten till i Sverige och i Göteborgs hamn, det är första gången Hans besöker Sverige. Han är på bra humör, efter att de lastat av ska de få tre dagar ledigt. Hans och resten av besättnigen jobbar undan snabbt och blir snart klara med sina sysslor.

Väl inne i staden träffar Hans en ung tös som hette Kristina och ömsesidigt tycke uppstår. Hans är kär för första gången i sitt unga liv och han beslutar sig för att stanna kvar hos Kristina i Göteborg. De slår sina påsar ihop och försöker göra en plan för hur de ska försörja sig.

Hans får en ide, han måste givetvis föra sitt arv vidare, det vill säga brygga öl! Han kommer över en nedgången lokal vid järntorget som han renoverar upp tillsammans med Kristina och startar så småningom Göteborgs första bryggeri. De döper bryggeriet till Jerntorgets Brygghus!

Som ni förstår är detta en fiktiv historia som vi hittat på. Vi hoppas ni ska trivas hos oss och uppskatta vår goda mat & dryck.

Varmt välkomna till oss!

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.